Най-важното послание на нашата среща е, че трябва да продължим да работим заедно. Това каза за Фермер.БГ председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов по повод предстоящата Шеста национална среща, която се организира от асоциацията и на която Фермер.БГ е медиен партньор. 
 
 
„Нашата среща във времето се превърна в най-значимото събитие за сектора. На едно място събираме хората, които реално работят на терен с политиците, които формират земеделската политика. През последните две-три години освен българските политици, имаме и високопоставени гости от Европейския парламент, от комисията по земеделие. Така че в началото на 2018 г., по време на нашия форум имаме очаквания и съм сигурен, че това ще се случи, да се изпратят съответните послания, не само до българските фермери, а и до европейските фермери“, каза Върбанов. 
 
Той посочи, че за българското и европейското земеделие е важно да бъдат чути посланията, които институциите ще отправят, тъй като предстоят да се вземат важни решения в сектора. 
 
„Много се надявам нашият форум да послужи за даване на възможност за едно още по-добро сплотяване на сектора, защото се дава една добра възможност всички да се включат. Затова че въпреки че ние сме организаторите, ние няма да пренебрегнем нито една от другите от другите организации. Те ще бъдат равнопоставени по време на дебатите и дискусиите. За мен е много важно през тази година да продължим да развиваме тези взаимоотношения“, добави Върбанов.  
 
Той подчерта, че в програмата на срещата, която ще се проведе на 14 и 15 февруари в Златни пясъци, е отделено много време и внимание на новостите. 
 
„Всички тези нови нормативни актове, които бяха приети в края на миналата година и съпътстващите ги поднормативни актове като наредби, които касаят подготовката и на администрацията, и на сектора за бъдещата работа. Зам.-министрите, а и министъра ще направят своите презентации. Има тема, която е свързана с новостите в Закона за подпомагане на земеделските производители и в наредбата, която ще третира и която ще следи за създаване на условия. Също така за новия начин за прием на документите и избор на подизпълнители и изпълнители на съответните проекти“, обясни председателят на АЗПБ. 
 
Той обърна внимание, е че с тези действия по посока на обединението, браншът укрепва и става голяма сила. В същото време според него трябва да се обърне внимание и върху новото поколение фермери. „Те имат чувството на отговорност за личния бизнес“, отбеляза Върбанов и направи паралел с първите срещи на АЗПБ преди няколко години. 
 
 
„Стартирахме със злободневни проблеми, със спрели  програми и приеми в ДФЗ. Когато идваха министрите главно имаше напрежение за неплатени субсидии и неспазени срокове. Със готовност за стачни действия. С постоянни оплаквания от страна на колеги. На първите ни национални срещи повече бяха негативните емоции. Смятам, че доста израснахме в годините и комуникацията се подобри, и проблемите – една голяма част от тях, се решиха. Канализираха се нещата, станаха много по-прозрачни“, каза Върбанов, като допълни, че винаги е имало проблеми и старите са се заменили с нови.
 
„Въпросът е, че вече като че ли се отработи един механизъм за разрешаването на тези проблеми. Не е необходимо да се заплашваме и да се опитваме да упражняваме някакъв натиск. Ние сме доста разбрани хора и ако има един правилен подход, винаги можем да седнем и да се разберем. Ние се борим да има правила и всички да се подчиняват на тези правила. И затова, може би, разликата от преди 6 години е в това, че вече нещата са много по-ясни. Наистина, не винаги правилата ни харесват, но е по-хубава да има правила, които не ни харесват, отколкото въобще да няма никакви правила“, добави Венцислав Върбанов.