Ваня и Пламен Пееви стопанисват пчелин със 130 кошера в село Малко Дряново, Чирпанско. Работят в екологично чист район и добиват качествен мед, но са категорични, че в сектора става все по-трудно да се работи нормално и да се развива пчелин. Пред репортер на Фермер.БГ Ваня Пеева сподели, че секторните програми, макар и малко, все пак помагат на пчеларите.

 

Ваня Пеева

 

Откога се занимавате с пчеларство? И какви са резултатите ви тази година?
С пчеларство се занимаваме от 1995 година и определено мога да кажа, че това е нашият семеен бизнес. На пчелина работим цялото семейство, включително и дъщерите помагат. Пчеларската 2012/2013 година не беше много добра за нас. Жертви нямахме много, но истината е, че имахме много на брой слаби пчелни семейства, които трудно възстановихме – беше нужно много време за това възстановяване и логично те не произведоха много мед. Като цяло тази година добив на мед имахме от 50% от кошерите, които стопанисваме.

 

Какво е обяснението ви – недохранени ли са били пчелите или причината е в друго?
Пчелинът ни се намира в горски район и е мога да кажа, че има влияние върху пчелите от пестициди, които се използват в районите с интензивно конвенционално земеделие. По-скоро отдавам слабостта на пчелните семейства на това, че през есента на миналата година в кошерите нямаше достатъчно пило и това доведе до недобро зазимяване. Мисля, че точно това беше причината през пролетта да се случи това.

 

При добиви наполовина и ниски изкупни цени доколко е рентабилна за вас пчеларската година?
Ситуацията е пагубна за пчеларите - дори ако добивите са добри, ниските изкупни цени не могат да компенсират направените от пчеларите разходи. Много от колегите разчитат на участието си в различни изложения, но и в това отношение става все по-трудно, защото за едно такова участие също се изискват немалко финансови средства.

 

Работите ли по програми?
Два проекта имаме по Националната програма по пчеларство, работим по тях. Определено ни по помогнаха да възстановим и да увеличим брой на кошерите в пчелина.

 

Колко голям трябва да е един пчелин, за да е икономически рентабилен за пчеларя?
Много относително е и най-вече зависи от района в който се пчеларства. Като цяло в полските райони се вади повече мед като количество, докато при нас – в горските райони, залагаме повече на качеството.

 

Регистрирани биологични пчелари ли сте?
Не, не сме регистрирани като биологични производители, но реално произвеждаме екологично чиста продукция благодарение на района, в който пчеларстваме. Селото реално е обезлюдено, районът е без интензивно земеделие и това допринася да добиваме биомед.

 

Оптимист ли сте за следващия програмен период?
Оптимист съм, да. Колкото и малко да е финансирането в сектор Пчеларство“, все пак е помощ за нас, пчеларите. Разбира се, добре би било да имаме и ние субсидиране, както е в други отрасли.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!