Регистрирал съм се в електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности и пиша всяко едно мероприятие. Не виждам обаче пчеларите къде са. Това коментира Валентин Мицканов, председател на земеделската кооперация Сила 95 във великотърновското село Самоводене пред Агри.БГ.

Декември идва с последните плащания за годината

Системата за регистрация за пръсканията е достъпна от началото на 2021 г. Електронната система на Агенцията по храните известява пчеларите със SMS и така спестява физическото предупреждение в Кметството, че предстои обработка на насажденията. Поне такава е идеята на БАБХ, според Мицканов обаче има много пропуски.

“Пишеш, че днес ще пръскаш в системата. Хайде, върви пръскай - вали дъжд. Как да стане? Или пък прогнозата казва, че утре ще е облачно и съответно ще става за пръскане. Тогава го правим. През лятото обаче има температури, достигащи до над 30 градуса. Как да изляза да пръскам тогава? Това означава да си хвърля препарата на вятъра и в действителност да уморим някого. И да, това са изисквания, които трябва да се спазват и ние ги спазваме, но в тях има и безумни неща”, сподели зърнопроизводителят.  

Според него недообмислени са и изискванията за времето на пръскане.

“Четохме, коментирахме, така си и остана. Трябва да пръскам само в тъмната част на деня. Някой трябва да дойде да ми освети дереците. Как се пръска през тъмната част? Да, аз пръскам, но рапицата. Какво пречи да пръскам пшеницата през светлата част на деня? И това ли трябва да правя през нощта?”, чуди се Мицканов относно изискването, което забранява третиране от десет сутринта до залез слънце.

Зърнопроизводителят е на мнение, че само младите пчелари - тези, които имат достъп до интернет, реално използват системата за оповестяване.

“Агрономът ни комуникира с пчеларите. Мисля, че по-младите следят електронната система, а другите - едва ли”, заключи Валентин Мицканов.