Ваксинацията на животни срещу болестта "син език" ще започне на 9-и март. Това става след няколкомесечни проблеми около доставката на ваксини, съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов, цитиран от БНР. Около триста животни вече са тестово ваксинирани с доставената на 1-ви март френска ваксина.
 
2,4 млн. броя ваксини са договорени за България. Всяка от тях струва по 1 евро, обясни представителят на фирмата доставчик Огнян Донев. Според него фирмата му се е намесила в последния момент заради провала на предишните процедури. Доставката е станала възможна, след като френската фирма се е съгласила да отклони за България ваксини, поръчани и произведени за Румъния. Ваксината има сертификат и устно одобрение за използването ѝ у нас. Очаква се до дни Еврокомисията да го одобри писмено.
 
Днес МС трябва да одобри тарифа, според която ще се заплаща на ветеринарите за поставяне на ваксината. От Агенцията по храните уверяват, че  ваксината ще стигне, въпреки че не е ясно колко точно са животните у нас, тъй като не всички са регистрирани в идентификационната система. Тестови ваксини вече са поставени в Южна България.  На първия етап ще се ваксинират само овце, говедата ще се имунизират след около 20 дни.
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!