Преди броени дни в семейна ферма в Мюнстер, Германия, се състоя Петата европейска церемония „Вагу“. Специално внимание привлече търг, на който бяха продадени 42 глави от рядката порода. Едно от животните бе купено за рекордните 40 000 евро, пише изданието MeatInfo. 

Кое месо е телешко и кое - говеждо?

Вагу е японска порода месодаен добитък, като „ва“ означава „японски“, а „гу“ – „крава“. Съвременните представители на породата са резултат от кръстосване на местен добитък с вносни породи. 

В наши дни е трудно да се сдобиеш с представител на породата вагу, поради това ценителите често са готови да платят изключително високи суми. 

Селекцията на вагу стартира през 1868 г., когато правителството на Япония решава да усвои западните хранителни навици и култура. В този период е внесен разнообразен едър рогат добитък, който до 1910 г. активно се използва за генетично облагородяване на местните породи. 

Вагу се отличава сред останалите породи поради високото съдържание на вътремускулни мастни клетки – онази специфична „мраморност“ на месото, която е източник на енергия за потребителя. Животните се характеризират с черен или червен цвят, а месото е най-скъпото в света. 

Производството на говеждо месо Вагу в Япония е строго регламентирано. Задължително се тества потомството. Само най-добрите екземпляри на генно ниво се използват за развъждане.

Разбирайки ценността на уникалния продукт, правителството на Япония забрани износа на вагу и го обяви за национално богатство. От известно време развъждането на добитък вагу стана възможно и в други страни.