Месец октомври е подходящ за профилактика на поливните системи. Грижи трябва да се положат както за подземните, така и за наземните инсталации. При тези за капково напояване се промива както главният тръбопровод, така и капковите линии. Цялата система трябва да се третира с препарат за дезинфекция.

Режимът за биене на сонди се облекчава

 „Модерните препарати при такова време, каквото е сегашното – и влажно, и топло, се превръщат в газ и обезпаразитяват отлично не само тръбите, но и почвата. В агро-фармацевтичната мрежа предлагат и гранулати, и течни. Не съм решил още какви точно ще ползвам. Ще разчитам на консултация на място.

Знам обаче, че и двата вида са изключително подходящи за борба с патогенните гъби, които разболяват растенията, но и срещу ларвите на неприятелите”, коментира Георги Цеков, който след сушавата 2020 г. е убеден, че не само ще използва малката част от поливната система, която положил, но и ще увеличи размерите й.

Той съвсем експериментално осигурил капково напояване за зеленчуците в оранжерията си. Оказало се, че инвестицията си струва, защото облекчава труда и гарантира по-добро развитие на растенията.

Досега той е поливал по стария и далеч по-нерентабилен по думите му начин. По думите му за по-простите системи си трябва достатъчно грижа в този период с тази разлика, че маркучите и дъждовалните трябва да бъдат прибрани, което отнема време.

„Известно е на всички, че маркучите не трябва да бъдат оставени на студа. Сега времето все още е топло и затова вече успях да ги обезточа. Предстои да разглобя дъждовалните машинки, да ги подсуша и смажа, защото и те ще ми влязат в работа догодина, ако времето продължи да е толкова сушаво. Няма да се правя на Господ и да се опитвам да компенсирам липсата на валежи, но няма и да се откажа да осигурявам подходящи условия за развитието на моя, макар и скромен агробизнес”, допълва Цеков.

Важно е стопаните в този район на България, в който традиционно зимните температури са много ниски, да зазимят и капковите си инсталации, ако те са положени по-плитко и не са в оранжерии.