Част от пшеницата е полегнала. Ще даде някакъв добив, но самото прибиране ще бъде много трудно. Ако сме очаквали добив от 500–600 кг/дка, ще пожънем 150–200 кг/дка, коментира Росен Коев, председател на земеделска кооперация в Русенско, за БНТ.

В Ямболско се надяват на 450 кг/дка добив пшеница

Неговата кооперация в село Тръстеник обработва близо 12 хил. дка земя, сред които 2500 дка с пшеница. През последния месец и половина обаче обилни дъждове и градушки са поразили посевите по склоновете, защото водата буквално се е стичала върху стъблата и те са силно повредени.

Според негови колеги в областта общо засегнатите от нестабилното време декари са 15 хиляди. „Имаме наистина сериозни тревоги за резултатите, които ще получим през тази година“, каза Иван Караиванов, председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

По думите му проблемите започнали още през есента, когато трайното засушаване попречило на растенията да поникнат навреме, да братят и да влязат добре развити в покоя на зимата. „И в пролетните месеци бяхме изненадани в началото със суша, а след това с обилни дъждове“, допълни Караиванов. 

По негови наблюдения са пострадали не само есениците, но и пролетниците. Въпреки че се радват на обилния дъжд, те са подложени на стрес заради многото плевели и болести. 

„Увеличи се броят на пръсканията в посевите, тяхното обгрижване струва изключително много на земеделските стопани. Това ще се отрази на цялата себестойност на продукцията“, опасява се зърнопроизводителят.

Земеделецът от Русенско потвърждава, че и в неговия район е имало територии, където се наложило преораване. „Имаше цели блокове, които бяха унищожени, развалени и отново засети с пролетници“, поясни той. 

Караиванов: „В района на Русе жътвата ще започне към 22–23 юни, а в останалата част на областта малко по-късно – на 26–27 юни.“

Производителят е убеден, че въпреки очакваните по-ниски добиви заигравка с цената на хляба не бива да има. Той припомня през последните години зърното се движи на борсата на ниска цена.

„Желанието ни е тя да се покачи, за да има удовлетворение за зърнопроизводителя. Но в България ще се произведе достатъчно количество зърно. Ще има и за хляб и цената му не бива да се вдига“, убеден е Караиванов.