Посевите са общо взето добре. Притесняват ни само валежите. Често се извиват бури с дъжд и силен вятър. Засега нямаме опустошителни градушки в нашия регион, каза Стоян Александров – председател на Съюза на зърнопроизводителите от област Ямбол и на местна кооперация, за Агри.БГ.

В Търновско: Жътвата започва до две седмици, стига времето да е добро

Той не определя годината като нормална, но пък в сравнение с предходната е малко по-добра. 

„Миналата година средните добиви бяха с 20–30% по-ниски спрямо 2017 г. Изкарахме около 400 кг/дка пшеница. Но като цяло тази година пак няма да бъдат високи. Може да сме малко по-добре спрямо миналата година, но докато не почнем да жънем, няма как да знаем“, обяснява зърнопроизводителят.

Александров: „Ако направим 450 кг/дка тази година, ще бъде много добре, но все още не се знае.“

По думите му една част от есенниците трудно са изкарали пролетта, което със сигурност ще окаже влияние върху добивите. 

„Тази година започна със суха пролет. Никога не е било на 5–6 февруари да влезем в черноземите, да засеем пролетниците, да наторим есенниците. Но пък нямаше дъжд. Той дойде много късно. Вярно, че сега има много валежи, но не падат тогава, когато трябва“, жалва се Александров. 

Той припомня, че проблемът с липсата на валежи е започнал още по време на сеитбата през есента.

„Сяхме на сухо, което е добре, лесно беше. Но никой не е очаквал, че чак в края на ноември ще падне дъжд и то на малко места. Повечето от културите останаха да братят на пролет, която пък също беше суха. Добре, че започна да има достатъчно влага. Топлината също беше важен фактор. Така растенията, които се бяха запазили, се развиха добре“, разказва земеделецът. 

Александров: „Ако не вали, сигурно още другата седмица ще започнем да жънем ечемика.“

Според него най-добрият вариант е да не вали един месец и да е топло, около 30 градуса. 

„Ако дъждовете продължат, има опасност да се влоши качеството. Дано не се случи като миналата година, когато на класа имаше погълнали семенца. Това остава само за фураж на животните“, жалва се производителят.

За разлика от своите колеги в Новозагорско засега неговата кооперация в ямболското село Болярско няма проблем с ледените топчета. 

„Може да се каже, че градушките тук тази година почти не са ни засегнали. Имахме година, когато през нашето землище минаха три поредни градушки. Всичко беше на земята, унищожено. Засега ни се разминава“, обнадежден е Александров.