Единственият в България Институт по лозарство и винарство (ИЛВ) и наследникът на най-старото земеделско училище в България – Професионалната гимназия по лозарство и винарство (ПГЛВ) се подготвят заедно да отбележат предстоящия Празник на лозаря – Трифон Зарезан. Общият празник ще е за първи път и се приема като символ на приемственост между образование, наука и практика.

 

“Плевенският институт е единственият в България, който успешно през годините създава нови сортове грозде, лозов посадъчен материал и въвежда иновативни технологии във винопроизводството. Първото в страната лозарско училище пък подготвя отлични професионалисти, за повече от един век от него са излезли над 1 2500 специалисти. Затова решихме заедно да отбележим празника”, обясни Бисерка Илиева, директор на ПГ по лозарство и винарство в Плевен.

 

„За нас е традиция зарязването на лозята да става тържествено на 14 февруари и ще ние ще я спазим. В същото време ще обединим празниците”, допълва доц. Иван Пачев, директор на ИЛВ. Пред Фермер. БГ директорите потвърдиха, че очакват в ритуала да участва и президентът Росен Плевнелиев. Покани да се присъединят към празника от ИЛВ и ПГЛВ са изпратили също до Министерството на земеделието и храните, Парламентарната комисия по земеделие и храни, аргарни институции.

 

В предварителната програма се предвижда тържествата на 14 февруари да започнат в ПГЛВ, където традиционно учениците избират Цар на лозето. След зарязването на лозата в земеделското училище тържеството ще продължи в местността Томовското край Плевен, където е опитно-експерименталната база на ИЛВ. Пак по традиция част от ритуала в Томовското ще са изпълненията на Северняшкият ансамбъл.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!