В Кюстендилско се наблюдава безпричинно изчезване на цели пчелни семейства от кошерите, съобщи Тихомир Стоицов, председател на организацията на пчеларите в Кюстендил. Според него все още науката не е отговорила дали става въпрос за широко разпространеното мнение за „синдром на празния кошер”, от който страда почти цяла Северна Америка и части от Източна Европа, или става въпрос за местно заболяване, причиняващо този проблем.

„В края на есента и началото на зимата се регистрираха случаи на празни кошери, в които няма пчели - те са изчезнали, а в някои от кошерите дори и медът си стои”, каза Тихомир Стоицов. Според него са правени изследвания в няколко лаборатории, но не е установена повишена степен на опаразитеност с вароатоза, не са установени и други заразни заболявания.

Това, според Тихомир Стоицов, навежда на мисълта за „синдрома на празния кошер”. Той не изключи и варианта поредица от неблагополучия в природата да са довели до опразването на кошерите. „Има регистрирани случаи в община Кюстендил. Явлението е разпространено и в общините Трекляно и Невестино”, заяви още Стоицов.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!