Опитна станция на кооператива „Хоогстратен“ в Белгия стартира нов експеримент с отглеждане на ягоди в промишлена оранжерия на четири етажа. 

Какво е изгодно да се отглежда в оранжерии през зимата?
 

В долната част на тавите на горните три етажа са разположени светодиодни лампи, компенсиращи липсата на светлина за насадените по-долу растения, пише HortiDaily.

Многоетажното отглеждане представлява част от изследователския проект GLITCH. Това е 3-годишен проект, насочен към внедряването на по-високи технологии в оранжерийното производството. Потенциалът за отглеждането на ягоди в четириетажна система ще се оценява с помощта на редовни измервания.

През последните години на същата станция са били провеждани опити за отглеждане на ягоди на два етажа, плюс допълнително осветление. Това е била първата стъпка по пътя към изучаването на новите възможности.В съвременна остъклена оранжерия с ширина 8 метра и 7 реда насаждения сега са инсталирани още 3 етажа един над друг.

Светодиодните лампи, поставени на тавите на горните етажи, осигуряват интензивен поток светлина 30 мкмола/м2/сек през светлата част на деня. При отглеждането на два етажа този тип осветление е позволило да се постигне на долния етаж същата реколта, както при традиционно отглеждане на плодовете в оранжерия.

В края на 2018 г. в една от секциите на опитната оранжерия в Хоогстраген са монтирани допълнителни окачени тави. Височината на колоните в оранжерията е 7 метра, което осигурява достатъчно пространство над най-долния ред. Допълнителните три етажа са увеличили полезната площ над 3 пъти.

В този експеримент се използват димиращи светодиодни лампи. По този начин се гарантира изравняване на разпределението на светлината над растенията. В рамките на два сезона на отглеждане ще се оценяват възможностите на многоетажната система.

Очевидно е, че насажденията на долните етажи ще получават по-малко естествена светлина и повече изкуствена. Поради това експертите смятат, че развитието им ще се различава от насажденията на горните етажи, които растат изцяло, огрявани от слънчевата светлина.

Учените ще оценяват добива, калибъра и качеството на плодовете. Ще следят промяната на температурата и влажността на въздуха на всеки от етажите. Накрая получените данни ще бъдат сравнени с показателите при традиционно отглеждане на ягоди на един етаж.