Хиляди декари земеделски земи и дворове на къщи са наводнени във Видинско, в община Брегово е обявено бедствено положение. 
Големи количества вода прииждат от Сърбия, а засегнатите площи се увеличават. В Брегово река Тимок на места излезе от коритото си заради обилното снеготопене, съобщи bTV.
 
 
Наводнени са и помпени станции. Има опасност да прелеят дигите. Кметът на общината Милчо Лалов обмисля евакуация на хората от най-застрашените къщи, съобщи БНТ.
 
Притесненията на местните жители са, че заради наводнението може питейната вода да бъде замърсена с тежки метали от затворена мина в съседна Сърбия. До момента проби не са вземани, каза Лалов. 
 
Представители на Районната здравна инспекция ще вземат проби от водата, за да ги изследват за наличие на тежки метали. От другата страна на границата е откритият рудник за добив на цветни метали „Бор“. 
 
Заради прекъсната дига по река Делейнска на километър от видинското село Иново ситуацията е бедствена, къщите обаче  не са засегнати.  До мястото на пробойната не може да се стигне с тежка техника, за да бъде отстранена аварията. Проверява се какъв е рискът и ако се наложи ще бъде изградена временна дига. За тази цел е извършено геодезично заснемане на района, каза зам.-кметът на Видин Цветан Асенов, цитиран от БНР. 
 
 
По думите му, до дигата в момента е невъзможно да се пристъпи под никаква форма, отникъде, с никаква техника, за да се предприемат спешни мерки, за да се възстанови дигата. Районът на Брегово беше наводнен и през 2010 г. след преливане на Тимок. 
 
Междувременно стана ясно, че зам.--министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев заедно с изпълнителния директор на „Напоителни системи” ЕАД Снежина Динева ще инспектират днес състоянието на  дигите и хидромелиоративните съоръжения в община Видин и община Брегово за предприемане на необходими спешни мерки веднага във връзка с обявеното бедствено положение в района.