Сто лева такса за регистрация на оператори, търгуващи с пратки странични животински продукти (СЖП) с произход от държави по Споразумението за Европейското икономическо пространство, Конфедерация Швейцария или от трети страни. Това гласи проекта за промяна на тарифата за таксите, събирани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Въпросна такса от сто лева е предвидена за всички оператори, които искат да се регистрират за получаване или търгуване с пратки животни, зародишни продукти, странични животински продукти и/или продукти, получени от тях, с произход от държава-членка на ЕС, Конфедерация Швейцария или от трети страни. 
 
Снимка: gradinar.net
 
В настоящият момент в тарифата съществува такса за регистрация на оператори, които получават пратки със СЖП от държави членки на ЕС. Липсва такса за регистрация на оператори, които търгуват с пратки СЖП с произход от държави по Споразумението за Европейското икономическо пространство, Конфедерация Швейцария или от трети страни. Липсва такса и за промяна в регистрирани обстоятелства на оператори, които търгуват с пратки странични животински продукти. Липсата на такива такси затруднява работата на служителите от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), където бизнес операторите подават заявления за регистрация. Това са посочените доводи, записани в проекта за въвеждане на новата тарифа, която подлежи на обществено обсъждане до 21 май.
 
Освен това е въведена и такса при промяна на името и/или адреса на операторите, търгуващи с пратки СЖП и/или продукти, получени от тях. Таксата за промяна е на стойност 30 лв., пише още в проекта.