Уреждането на поземлените отношения се отлага за 31 декември. Това решиха депутатите днес. 
 
 
Със 101 гласа „за“ и един въздържал се народните представители одобриха предложението на Министерството на земеделието и решиха да отменят собственото си решение от октомври 2018 г. Така, срокът от 28 февруари се променя на 31 декември, съобщи БТА. 
 
Аграрното ведомство излезе с мотивите, че е нужно да се разшири обхвата на законопроекта, така че в него да се регламентират всички въпроси по отношение на собствеността върху земеделската земя, арендните отношения и опазването на селскостопанското имущество.
 
Проектозаконът беше публикуван за обществено обсъждане от 17 декември 2018 г. до 16 януари тази година. През този период обаче възникнаха противоречиви становища от браншови организации. Проведени бяха и работни срещи с редица от тях. В резултат внасянето на законопроекта за обществено обсъждане в срок до 28 февруари нямаше как да се случи.
 
Първоначалното предложение беше работата да се удължи с шест месеца, но днес беше гласувана отсрочка от десет. Това време ще бъде използвано за създаване на работна група, която да изготви напълно нов закон.
 
Редица представители на браншови организации, споделиха за Фермер.БГ преди време,  че законът трябва да бъде изготвен по един приемлив начин, а не по хиляда пъти да се преправя.
 
Според председателя на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Стайко Стайков трябва да има равнопоставеност между собствениците и ползвателите, защото иначе се получават резки разлики, които ощетяват едните или другите.
 
За такъв основополагащ акт, с който искаме да работим 10–15 години, без да го пипаме и преправяме, трябва време, за да се изработи и да стане нещо наистина стойностно, категоричен е Костадин Костадинов от НАЗ.