Ученици от училище в Белозем изграждат местна система за компосиране. С финансиране от 2000 евро младите природозащитници ще създадат система за компосиране на биомаса в двора на училището им. Това съобщи Грийн Тек.
 
 
Финансирането е спечелено благодарение на кампанията „Мислете зелено“, организирана от фондация „Кроношпан“. Дворът на училище ОУ „Гео Милев“, който е с пространство от 19 дка, ще бъде използван, за да генерира голямо количество тревни, листни и клонови отпадъци. Предвид на това учениците и техните възпитатели използват факта, че към тази маса могат да бъдат добавени и биологични отпадъци от училищната трапезария. Идеята на проекта е вместо да бъдат изхвърляни остатъци на сметището, те да се оползотворяват чрез компостиране.
 
В училището вече са създали единствената в община Раковски модерна мини-ферма с Червен калифорнийски червей (Lumbricus rubellus) за производство на екологично чист биотор. От 2015 г. учениците и учителите имат и био-градинка за билки и подправки, създадена по проект на Еко-сдружение „За Земята”. След новия проект получената от процеса на компостиране биомаса ще премине обеззаразяване през фермата за калифорнийски червеи и ще се използва като екологично чист тор в биоградинката за билки и подправки.