Министерството на земеделието на САЩ (USDA) представи първия в света „истински червенолистен сорт спанак“, наречен USDA Red.

Как се борят вредители по зеленчуците без химия?

Новият сорт е създаден чрез използването на традиционни методи за селекция, а не чрез генно инженерство, стана ясно от съобщение на официалния сайт на ведомството.

Всеки ден специалистите от Отдел земеделски изследвания към USDA са заети с решаването на съвременните проблеми на селското стопанство в страната. От там съобщават, че всеки долар, вложен в земеделски изследвания, носи 20 долара икономически ефект.

Американските учени държат да отбележат, че на пазара до този момент е бил предлаган сорт „червенолистен спинак“, който обаче не е бил истински спанак (Spinacia oleracea), а е представлявал червенолистен амарант (Amaranthus spp.).

Може да се открият и няколко сорта спанак с червени жилки по листата. Един от тях е „Бордо“ – предшественикът на новия сорт USDA Red.

Създател на USDA Red е генетикът Бейкан Моу. Той е убеден, че новият червен сорт може да върне интереса на потребителите към спанака, който през последните години е бил позабравен от американските купувачи.