Протестиращите тютюнопроизводители представиха декларация, адресирана до фирмите изкупвачи на суров тютюн. Акцент в декларацията на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) е забавената изкупна кампания и ниските изкупни цени. Декларацията е подписана от всички тютюнопроизводители, които участват в днешния протест край Харманли.

 

Фермер.БГ публикува пълния текст на декларацията:
 

"06.01.2014 г.  – гр. ХАРМАНЛИ

ДЕКЛАРАЦИЯ
ДО
ТЪРГОВСКИТЕ ФИРМИ, ИЗКУПУВАЩИ ТЮТЮН ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Уважаеми дами и господа, Собственици на търговски дружества, Изпълнителни директори, Управители, представители на търговско - преработвателни предприятия и фирми! След многобройните протести, организирани през последното десетилетие от тютюнопроизводителите в България срещу няколко поредни правителства, както и срещу национални и европейски институции, дойде време такива да се организират и срещу Вас.

 

За общо съжаление повод за настоящите протести е некоректното отношение на Търговските дружества, изкупуващите тютюн предприятия и фирми спрямо българските тютюнопроизводители като цяло, без оглед на сортова група било тя Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния. В дух на разбирателство и стремеж към поддържане на добър диалог между търговци и производители, Национална Асоциация на тютюнопроизводителите НАТ - 2010 декларира две основни искания на тютюнопроизводителите, отглеждащи Ориенталски тютюн на територията на Южна България, както следва:


1. Спешен старт на изкупна кампания за Ориенталския тютюн от реколта 2013 г. Спазване на обещания краен срок на изкупуване – 28.02.2014 г.


2. Запазване на миналогодишните изкупни цени от реколта 2012 г., а не изкупуване на всяка цена. Спазете обещанието.

 

Имайки в предвид проблемите с изкупуването на едролистните тютюни Бърлей и Виржиния от реколта 2012 г., както и напрежението при пласмента на ориенталските тютюни Басми и Каба Кулак от настоящата реколта 2013 г. в НАТ - 2010 постъпиха подкрепящи протеста декларации на тютюнопроизводители от областите Враца, Плевен, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград.

 

Ако след протестните действия не се отреагира бързо и адекватно по т.1 и т.2 от Декларацията, НАТ – 2010 ще бъде принудена в най-близко време да организира протест на четирите сортови групи тютюн в Република България“.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!