Турският пазар е необятен, а и цените са много различни. В момента има предложение към наши фермери за производство на тежки агнета, като Турция предлага цени от 8 лв./кг за живо тегло, но за качествено агне. Това каза Евгения Ачкаканова, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България за Фермер.БГ, по време на Националното изложение на породата в Стара Загора.
 
„Отскоро турският пазар е отворен и агроведомството полага много усилия, за да се стигне до договореност. Смятам, че пазарът ще се развива тепърва“, категорина е д-р Ачкаканова.
 
 
По думите й възможностите са много и то не само за животновъдите, отглеждащи породата Ил дьо Франс.
 
„В края на месец ноември ще се проведе и българо-турски агробизнес форум, на който ще се договорят някои от условията, ще се проведат срещи между наши фермери и турски представители. Смятам, че от следващата година нещата ще се подобрят“, допълни тя.
 
Георги Диков е един от членовете на асоциацията. Той отглежда 300 овце от породата Ил дьо Франс, занимава се с животновъдство от 3 години и намира турския пазар за привлекателен.
 
„Аз съм железар по професия и търсих алтернативен бизнес, защото винаги трябва да се разделя риска. Според мен бъдещето на България е именно в земеделието и животновъдството. Това е нещото, което е нормално да се развива у нас, а не изкуствени бизнеси. Смятам, че когато имаш какво да продадеш, винаги ще намериш къде да го реализираш. Турция е добър пазар, аз например, бих изнасял за всеки един пазар, който е добър“, каза животновъдът за Фермер.БГ.