Турция е на четвърто място в света по износ на пресни череши. По дялове я превъзхождат само Чили, Хонконг и САЩ. По данни на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) през сезон 2018/2019 общото производство на череши в Турция възлиза на 440 000 тона.

Убийствено ниски изкупни цени: Ще има ли пазар за кайсиите?

Силното търсене за износ и държавната подкрепа са основните фактори, които стимулират производителите в южната ни съседка да увеличават реколтата и да разрастват позициите си на пазара, пише SadyOgrady.

Миналата година износът е възлизал на 75 300 тона, т.е. има ръст от 25,2% в сравнение с година по-рано и с 5% в сравнение с 2016 г., казва Каролина Залуска, анализатор в хранително-вкусовата промишленост на BGŻ BNP Paribas.

Експертът допълва, че въпреки колебанията в производството на череши в Турция, страната остава най-големият производител в света. Овощните градини продължават да се разширяват, като основен двигател е търсенето от страна на експортните пазари.

Турските производители на плодове успешно се справят и с преориентирането към по-нови сортове череши, които дават по-високи добиви и отговарят на изискванията на страните-вносители.

Основният пазар за турски череши, генериращ приходи от около 162 млн. долара, са Русия и Германия (всяка от тях през 2018 г. е купила 32% от турската продукция за износ), Ирак (17%) и след това скандинавските страни.

Важно е да се отбележи, че руското ембарго, което засягаше много турски селскостопански продукти, не се отнасяше за черешите. Това накара турските земеделци да се ориентират към увеличаване на доставките на плода към Русия.

Основно турска череша се продава от последната седмица на май до първата седмица на август. Най-големи са доставките през юни. Тази година, поради отличните метеорологични условия, южните ни съседи ще имат богата реколта от череши.

череши

Топлата зима и пролетта ускориха растежа на плодовете в цялата страна, а началото на прибирането на реколтата в повечето региони се случи около десет дни по-рано от обичайното, уточни Залуска.  

Тази година търсенето на турски череши от Източна Европа е по-голямо поради спад в реколтата от череши в региона, причинена от пролетни мразове. Доставките на полския пазар се развиват особено динамично, което може да се види в предлагането в търговски вериги.

За разлика от това в Германия, където се очакват извънредни реколти (прогнозите показват, че производството на череши ще се увеличи с 12% на годишна база), производителите се оплакват от пряка конкуренция с череши от Турция, но също и от Испания, Гърция и Италия. Голямото предлагане на череши оказва натиск върху цените и предизвиква недоволство сред производителите.