Пчеларството и добивите от рапицата вървят ръка за ръка, ето защо трябва пчелари и фермери да работят заедно. Това каза пред Фермер.БГ аренадаторът Цветан Миков, който отглежда 40 хил. дка зърнено-житни култури в регион Плевен.
 
Между 150 и 200 кг по-висок добив от рапица получават земеделски производители, чиито масиви се опрашват от пчелите, посочи зърнопроизводителят и допълни, че в региона има практика арендаторите да помагат на пчелари като транспортират пчелните кошери в близот до масиви с рапица, за по-добро опрашване.


 
Миков коментира още, че опазването на пчелите от страна на арендаторите също е от изключителна важност. „Пчелите трябва да се запазят, пчелните семейства трябва да се пазят от фермерите. Не трябва по време на цъфтеж да се пръска с каквито и да е препарати, а само с подбрани, които да щадят пчелите, защото опрашването на рапицата довежда до значително повишаване на добива“, посочи Миков.
 
Според арендатора пчеларството не трябва да се пренебрегва като бизнес: „Пчеларите също участват по програми, имат изтеглени кредити, има заложени съдби и не можем да пренебрегнем пчеларството като бизнес,“ коментира Цветан Миков.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!