Изкупува се залежалият тютюн в Южна България. В сСвероизточна България има само един камион неизкупен тютюн – в село в община Каолиново, заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010). Филев обяви, че браншовата организация обсъжда с българската фирма, инициатива за изменение в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с която да бъдат заложени защитни механизми за производителите.

 

Нормативният документ ще предвижда и създаване на регистър и на тютюнопроизводителите, и на фирмите-изкупвачи. Точната бройка не се знае откак преди 2 години бе закрит държавен фонд „Тютюн” – каза Филев. Около 30 000 тона тютюн ще се произведат и тази година в България, толкова е била и миналогодишната реколта.

 

Около 200 000 са тютюнопроизводителите в страната, те внасят под различна форма в държавния бюджет 2 милиарда лева, не мисля, че дразним обществото, като ни се връща 150 000 лв. под форма на национални доплащания, заяви още Филев. Той припомни, че българските тютюнопроизводители са единствените в ЕС, които не получават евросубсидии.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!