Този традиционен пазар, за който си говорим дълги години наред – Близкия Изток и Турция, вече не е този, който беше. Това е един много по-евтин пазар от европейския. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, по повод преговорите на България за износ на овце и кози с южната ни съседка. Зам-министър Димитров взе участие във форум на тема „Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027“, организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и евродепутатът Момчил Неков.
 
 
„Относно пазара с Турция – в България дойдоха търговци на държавната турска фирма и браншовите организации не се договориха с турските търговци, защото нашите ценови очаквания за стоката, която предлагаме са по-високи от това, което нашите съседи предлагат. Тоест имахме сериозно разминаване в цените на покупко-продажба“, обясни Димитров.
 
По думите му това е признак, че този традиционен пазар вече не е това, което беше.
 
„Този традиционен пазар, за който си говорим дълги години наред – Близкия Изток и Турция, вече не е този, който беше. Това е един много по-евтин пазар от европейския. И ако искаме да продаваме там, трябва да продаваме по-евтино. Именно това се оказа през последната година след 6-месеца и 7 посещения“, каза зам.-министърът.
 
[news]
На форума се затвърди идеята, че бъдещето на сектора е в месодайното овцевъдство.
 
„Именно минаването към месодайно овцевъдство смятам, че е едно от разковничетата за успеха на сектора. Нека си отговорим на въпроса какъв процент от населението в Европа консумира агнешкото, което ние консумираме? Няколко са държавите и можем да ги изброим на пръстите ръката си. Очевидно и ние трябва да се съобразяваме с пазара. В края на краищата нашите фермери искат и да печелят, освен да правят реклама на България и това, че произвеждат най-хубавото агнешко месо. Трябва добре да балансираме между вътрешните потребности, цените и външните пазари. Това е един много тънък момент“, коментира още Димитров.