През 2019 г. средната цена общо на земеделска земя  у нас е била 948 лв./дка. Нивите са се продавали средно  по 1053 лв./дка, което е с 7,4% повече в сравнение с 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

СЕПП: 90% от бенефициентите обработват под 1000 дка

Най-скъпа през изминалата година е била земеделската земя в Добрич – 1964 лв./дка, като нивите са се продавали средно за 2041 лв./дка. 

За областта най-високите цени са регистрирани в община Добрич-селска, следвана от Генерал Тошево.

Обработваемите площи около Силистра са били в пъти по-евтини от Добричко, но се нареждат на второ място в класацията с 1400 лв./дка. Във Варна средната стойност на сделките с ниви е 1152 лв./дка, а в Русе - 1148 лв./дка.

Столицата също отбелязва значителен ръст в цените на обработваемата земя – 1135 лв./дка, при последни данни от 2016 г. за едва 540 лв./дка. В дъното на класацията с цени на нивите у нас за 2019 г. се нареждат Ловеч, Хасково, Габрово. 

В Перник обработваемите площи са били най-евтини - 322 лв./дка.

През 2019 г цената на земеделската земя е нараснала в почти всички големи градове. Значителен спад в цените се регистрира в Шумен, Търговище, Ловеч и Пловдив.

Целият списък със средните стойности на сделките по градове може да видите тук.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

При арендите отново първенец в цените на нивите по области е Добрич с 87 лв./дка, като най-скъпи са били те в Балчик. В Силистра цената на отдадените под наем обработваеми земи е била средно 79 лв./дка. 

По региони най-скъпа е била арендата на североизток с обща стойност 69 лв./дка. Това е незначителен спад от 1,4 % спрямо 2018 г.

Централен северен регион е втори в класацията. В Северния централен и Северозападния райони се отчита ръст в рентното плащане, съответно с 1,7 % и 4,2% спрямо предходната година. Най-ниските аренди са  регистрирани в Югозападна България – 30 лева/ дка.

Подробна статистика с цените на арендите е налична тук.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пшеница: Какви изненади се готвят на зърнените борси?

Александров за пшеницата: Надяваме се на по-високи пазарни цени

Пипер на полето: Иновативен и печеливш бизнес за един млад фермер