Според публикация във вестник „24 часа“ изкупната цена на суровото мляко и стигнала рекордни висоти – до 80 ст./л. Една от причините за поскъпването на млякото е, че то не достига. На Брюксел е докладвано производство за миналата година от едва 444 хил. тона при квота от над 2 пъти повече. Освен това и цената на суровото мляко в Европа се вдига и няма как у нас то да влезе много по-евтино от Германия, Унгария или Полша.

 

Световният недостиг при доставките на мляко през първата половина на 2013 г. е довел до чувствително нарастване на цените, които през юли са достигнали средно 36,36 евро/100 кг (0,71 лв./кг), се казва в доклад на Европейската комисия. Стопаните са облагодетелствани и от сравнително евтиното зърно тази година. Така разходите им за фураж не са толкова високи, колкото през 2012 г. Добрите цени за фермерите обаче водят до трудности за мандрите.

 

Предприятията купуват млякото на тези цени, които са най-високи за последните 10 г., но веригите не приемат продуктите на реалната себестойност заради ниския стандарт на държавата, обясни шефът на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. По думите му се получавал затворен кръг, от който няма излизане. Зоров не приема сравненията, че в Германия кашкавалите са по-евтини от българските и затова нашите производители нямат основания да се оплакват.

 

В Германия ДДС-то за млечните продукти е 6,5%, а при нас 20 на сто, само от това се получава разлика от 1,50-2 лв./кг, пресмята шефът на браншовата асоциация. Освен това там и субсидиите за фермерите и преработвателите били по-високи, на предприятията не им се налагало да изплащат и скъпи кредити. В момента и ферми, и мандри у нас били принудени да правят големи инвестиции, за да стигнат бързо нивото на ЕС и да бъдат конкурентни на общия пазар. Допълнителен проблем създавал и слабият контрол от държавните органи.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!