Зараджи необичайните жеги цената на пшеницата в Западна Европа се повишава през последната седмица. Рекордните 40 градусови температури във Франция вече оказват негативно влияние върху развитието на посевите с пшеница. В началото на седмицата изкупната цена по места за тон пшеница се е договаряла на нива 204-215 евро/тон, съобщиха за Фермер.БГ аграрни експерти от Франция, които са на работно посещение тази седмица в България.

 

Във Великобритания също се наблюдават щети по зърното заради необичайно горещото време и неустойчивостта на посевите на високите температури. 

 

Заради влошаване на времето, както и заради обновената информация за по-малко засети площи от прогнозираните, в началото на седмицата бе достигната и рекордната за последните 6 месеца цена на пшеницата в САЩ. Сделките за пшеница през септември се сключват на ценови нива с повишение от 21%, което донесе тримесечни печалби в стоковата зърнена търговия от над 12%.

 

Заради влошеното качество на посевите в Канада и Русия, както и заради ценовото рали между обменния курс долар-евро, цената на пшеницата за Юли 2015 се повиши с рекордните 28,5% до 6,14$ за бушел. (*1 бушел = .0272155 метричен тон)

 

 

Коментирайте цената на пшеницата в България тук

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!