Цената на пшеницата в Русия се стабилизира заради висок експортен интерес към Близкия изток и Северна Африка, съобщава Agri.EU.  До момента в Русия са ожънати 28 млн.тона пшеница, на 36% от засетите площи. Очакванията на анализаторите са зърнената реколта 2013 да достигне минимум 50 млн.тона.

 

Пшеницата с протеин 12,5% по Черноморското крайбрежие седи твърдо на около 252 $ / тон, докато на речните пристанища цената е межди 230 и 235 $ / тон.

 

Египет, най-големият в света вносител на пшеница и най-големият вносител на руска пшеница, миналата седмица купи 240 000 тона руска, румънска и украинска пшеница с доставка за превоз в периода1-10 септември. Това бе третата голяма международна сделка на Египет от февруари, а втората след свалянето на президента Мохамед Мурси се реализира на 3 юли, когато бяха внесени значителни количества зърно от Русия и Франция. Освен за Египет, руската пшеница е в активна търговия с други традиционни пазари като Турция, Иран и Ирак, както и с по-малко вносители като Южна Африка.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!