Цената на пшеницата достигна 11 месечен връх, заради кризата в Украйна. Европейските фючърси на мелничарската пшеница скочиха рязко стимулирани от опасения относно политическата криза в Украйна, тъй като търговците залагат всяко влошаване на спора в Черноморския басейн да пренасочи търсенето на зърно към западно-европейските износители.


Цената на пшеница за месец Май на базираната в Париж Euronext се повиши на 213.50 евро за тон вчера в 16.42 GMT , след като достигна 214 евро по-рано през деня - ниво, за последно достигнато на 18 април 2013 година.


Международни търговци на зърно заявиха пред Agri.EU, че е възможно доставките да се преориентират от френски износители, както и от другите европейски страни с излаз на Черно море - Румъния и България. Според украински дилъри на зърно обаче, пристанищата в Крим заемата само една малка част от трафика по вода, което не би трябвало да откаже международните търговци на зърно да купуват от Украйна и през този сезон.

 

Сеитбата на пролетните зърнени храни в Украйна е в ход в почти идеално време, но има загриженост за земеделските производители , които са изправени пред тежки финансови и административно -политически проблеми.
 

Частни вносители от Мароко изкупиха миналата седмица 400 000 тона мелничарската пшеница от няколко европейски страни износителки, а също включително от Украйна и Русия. Египет, най- големият вносител на пшеница в света в момента преразглежда своята оферта за внос, заради повишаването на цените в Украйна и Русия. Това активизира очакванията както на търговците в Източна Европа, така и в Германия и Франция, които от началото на 2014-а изнесоха значителни количества пшеница за Иран и др. арабски страни.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!