Царевичният хоботник изяде и нахута, който е хит тази година като декари. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов за Фермер.БГ в Сливен, след официалното откриване на жътвена кампания 2018 г. 
 
 
Този неприятел остава един от основните проблеми не само за българските зърнопроизводители, но и за тези от Европа.
 
„Тази година се презасяха около 20% от площите с царевица. Царевичният хоботник изяде и нахута, който е хит тази година като декари. Подобен проблем имаха и в Румъния. Според мен трябва да се гледат спецификите на всеки регион. Например в София нямат проблем с хоботника. На плочките няма хоботник и в Южна България няма. В Сливен има телен червей и в района на Пловдивско също“, смята Костадин Костадинов.
 
България е малка страна. Всеки регион си има своята специфика. В Добруджа още е рано да се говори, там жътвата ще стартира след около 10 дни. 
 
„Тази година очакванията ни са за малко по-слаби добиви или същите като през миналата година. Зимата беше мека, посевите се развиха до определено ниво, а след това имаше засушаване. В различните райони на страната е различно. В Сливенско нещата стоят доста добре. По разговори с колегите, добивите от рапица и пшеница в региона са много добри“, обясни Костадинов.
 
Масовата жътва на пшеница, рапица и грах ще започне скоро. Прогнозните очаквания на председателя на НАЗ за добивите от граха, са по-ниски от миналогодишните нива.
 
„Очакваме по-ниски нива от миналата година при граха, като говорим за първоначални резултати от 250-300 кг/дка. Още няма нищо точно и ясно. Знаете, че крайният резултат е когато свърши жътвата, всичко друго е прогноза, все пак сме завод на открито. Виждате и времето какво е – падат градушки и други неблагоприятни климатични условия. В момента точна прогноза не може да се даде“, добави Костадинов и добави, че очакванията на зърнопроизводителите в Добричко са жътвената кампания там да започне след около 10 дни.
 
„Добруджа е житницата на България. Там почвите и климатичните условия са по-различни, затова и очакваме малко по-добри добиви спрямо резултатите в Сливенско“, коментира още председателят на НАЗ.