В зимния сезон тази година в Северозападна България се забелязва интересна тенденция при търговията с царевица. Ценната зърнена култура на някои места е поевтиняла спрямо есента на миналата година, но на други места продължава да държи, че и дори да качва цени.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Във Врачанско например цената към момента е от 0,45 лв./кг на едро до 0,60 лв./кг на дребно. В Монтанско пък дори на дребно може да се намери и за 0,40 лв./кг.

„Често ми се налага да пътувам в региона и навсякъде питам за цени на царевица, жито, ечемик. Аз съм си приготвил достатъчно храна за животните и даже ще ми хартиса, но събирам информация от уста на уста. Сега, като затвориха пазарите заради Ковид, това е един от малкото начини да проучи човек цените и да се ориентира. То и като погледнеш в интернет е ясно – слаба работа е нашето и все по-слаба става“, разказва Димитър Иванов, който се занимава с животновъдство.

В глобалната мрежа имало обаче всякакви хора, а така, от уста на уста, било по-достоверно, смята той. Проучването му сочи, че по-евтино продавали фуража стопани, които вече са решили да се отказват. При тях може да се намери царевица даже под 0,45 лв./кг, а тази на кочан била даже и с десетина стотинки надолу.

„Един колега даже предлагаше евтино смляна царевица. Наложило му се да продаде добитъка, защото нещата вървели на зле финансово и сега иска да се отърве и от брашното. Ясно е, че то не би издържало дълго така, защото ще хване „конци“ и тогава е направо за боклука или да нахраниш с нея рибата в селската река“, обяснява още Димитър.

Според него инфлацията ще продължава да принуждава много от малките фермери да се отказват, защото в този регион, който така или иначе е най-бедният в цяла Европа, галопиращите цени на горива и електроенергия се отразява много по-зле, отколкото на други места в страната.