Две мъртви диви прасета са открити на територията на Държавно ловно стопанство – град Тервел. При първото е потвърдено заболяването АЧС, а при второто още се чакат резултатите, съобщи на заседание на областната епизоотична комисия д-р Борислав Каменов, директор на ОДБХ, град Добрич. Това е вторият случай на болестта в Добричка област.
 
 
Екип от ветеринарни специалисти и представители на ловното и горско стопанство са посетили мястото, където е открит трупът на първото животно в петък. 
 
„Дивото прасе е намерено на 5 км от границата между областите Добрич и Силистра, извън огражденията, на територията на Ловното стопанство. Животното е около 60-70 кг, направена му бе аутопсия, взети са проби, тялото прибрано по надлежния ред, а теренът и хората бяха обработени с дезинфектант“, поясни още д-р Каменов. Лабораторните резултати потвърждават наличието на АЧС. Второто прасе е открито три дни по-късно на разстояние 500 метра от първото животно. 
 
Заради установеното първично огнище са определени инфектирана и буферна зона. В първата влизат всички населени места от община Тервел, няколко от община Добричка и няколко от съседната Силистренска област. 
Мерките за биосигурност са стриктни. 
 
Горските и ловни стопанства има указания за действия съвместно с специалисти от ОДБХ. „Предприети са всички възможни действия за повишаване на биосигурността от страна на ловните дружинки. На входа на Държавно ловно стопанство Тервел е изграден пропускателен пункт – дезинфекционна площадка, през която при влизане и излизане да преминават автомобилите“, заяви д-р Каменов. Стриктно се следи превоза на животни и спазването на мерките за биосигурност. 
 
През ден-два те ще обследват горите и ще претърсват за умрели диви прасета. При откриване на такива те ще бъдат загробени на определена за целта площадка. 
 
Снимка: автора
 
В момента се извършва поредно преброяване на домашните животни в задните дворове, съобщи зам.- кметът на община Тервел Дияна Илиева. При последното са установени 300 прасета, половината от които вече са ликвидирани от стопаните си за собствени нужди. При първия случай на АЧС в Добричка област няма установени заболели домашни животни. Преброяване на прасетата в задните дворове трябва да извършат всички добруджански общини. Няма напрежение сред местното население, допълни още Дияна Илиева.  
 
В големите свиневъдни обекти ще бъдат извършени клинични прегледи и взети кръвни проби от животните. До момента от промишлени стопанства няма установени положителни проби за АЧС, уточни д-р Борислав Каменов. 
 
Той потвърди, че от началото на годината в съседна Румъния са установени нови 800 огнища на АЧС. Общият им брой надхвърля 1500.