Покачването на цените на стоманата и алуминия ще оскъпят тракторите. Фермерите ще се ориентират към компактните “умни” земеделски машини. Това прогнозират експерти от консултантската компания ReportLinker в своя доклад, посветен на световния пазар на трактори и тенденциите по региони за периода 2021-2027 г., пише AgroXXI.

Най-високопроизводителните комбайни Massey Ferguson Ideal жънат успехи и у нас

Тракторите са неизменна част от селскостопанската индустрия. Те се използват за различни земеделски дейности и с разнообразно оборудване.

Нарастването на търсенето на повече производителност и разширяването на внедряването на “смарт земеделие” стимулират развитието на отрасъла.

Една от основните тенденции е увеличаващото се търсене на компактни трактори за неголеми ферми с технически иновации, такива като интеграция на телематика със земеделски трактори.

На този фон се очаква пазарът на смарт трактори да расте. Този процес е съпътстван и от обезлюдяването на селските райони и все по-сериозният проблем с дефицита на работна ръка.

Няколко са ключовите компании на пазара, които влагат все повече средства за изследвания и разработка на напредничави технологии. Те запазват силните си позиции.

През 2020 г. Deere & Company представи сери от “семейни трактори 8”, в които влизат колесните 8R, верижните 8RT и първите в отрасъла четириверижни трактори с фиксирана рама. Допълнително клиентите може да конфигурират машините по свой вкус чрез функции и повече мощност, които най-добре подхождат на техните потребности.

В момента производителите на трактори са изправени пред дефицит на полупроводници, а също така проблеми с веригата на доставките и неопределеност на пазара в резултат на Covid-19 и международните конфликти.

Освен това се очаква ръст на цените на стоманата и алуминия, който ще доведе до поскъпване на тракторите. Това ще забави развитието на пазара през следващите няколко тримесечия.

Експертите са регистрирали още значително покачване на търсенето на трактори през първото шестмесечие на миналата 2021 г. в страни като САЩ, Канада, Великобритания,  Германия, Китай и Индия.

В зависимост от мощността на двигателя пазарът се дели на по-малко от 40 к.с., от 41 до 100 к.с. и над 100 к.с. Сегментът с мощности от 41 до 100 к.с. заема най-голям дял от продажбите през 2020 г.

През последните години се наблюдава ръст на интереса към по-малко мощни трактори, а също така към безпилотните.

В бъдеще търсенето на трактори ще расте поради увеличаването на населението в световен мащаб. Някои от ключовите тенденции на пазара са бърза урбанизация, ограничение на достъпа до работна сила, ръст на потреблението на хранителни продукти и технологични иновации.

Очаква се ръст на индустрията за отдаване на трактори под наем. Както и на комбайни, те изискват сериозна инвестиция, което ги прави недостъпни за много от малките фермери. В този случай решение е вземането под наем.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Първият трактор на амоняк мина успешно тестовете

Мегатрон: Информацията е ключът към успеха

От продажбите на стари трактори се печели все повече