Основният бизнес индекс за климата на пазара на земеделска техника в Европа продължава да се понижава след като отбеляза рязък спад от началото на пандемията от Covid-19 през 2020 г. Въпреки това той остава на положително ниво, съобщава Европейска асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA).

Ентусиасти създадоха трактор Ursus C-360 със 150 к. с. … засега

През май индексът отбелязва спад от 20 до 16 пункта при скала от -100 до +100. Обемът на поръчките на анкетираните представители на индустрията в момента отговарят точно на 6-месечен производствен период. Така той се доближава до рекорда за всички времена, откакто се води статистиката на CEMA.

Причината за огромното изоставане на поръчките вече не се дължи на новото търсене. В момента приемането на нови заявки забележимо е намаляло.

Представителите на индустрията вече не са напълно оптимисти по отношение на бъдещия оборот от някои пазари. На този етап проблематични за пазара е покачването на цените.

И все пак почти половината от компаниите предланират временно да преустановят производство поради липсата на части. Те ще възстановят работа след около 4 седмици. Това ще доведе до спад на производството с 18% средно за този период.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лоши новини за пазара на агромашини

Най-големият производител на трактори в света

CEMA: Раздвижване на пазара за земеделски машини