Тийнейджъри спечелиха наградите в конкурсите за надяждане с праскови, най-бързо правене на компот и най-бързо сортиране на вкусния плод на "Златна праскова" 2022 в Гавраилово.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Иван Павлов и Богомил Памуков от Гавраилово направиха за по-малко от 3 минути компот от белени праскови. Заедно с тях се съревновава отборът на София и Никол, които изключително прецизно белеха и изрязваха малки парчета от вкусните плодове. 

В конкурса за сортиране на праскови първо място спечелиха 11-годишните Анита Монева и Десислава Йорданова от Гавраилово. Иван Павлов от Сливен бе фаворит и в изключително оспорвания конкурс за най-бързо ядене на праскови. В него се включиха 20 младежи. 6-годишната Зоя Колева от Гавраилово стана носител на короната „Мини Мис Прасковка“. С лицеви опори и планкове впечатли журито в конкурса 5-годишният Стилиян Енчев от Сливен, който спечели титлата „Мистър Прасковка“, съобщиха организаторите.

Конкурса продължи с награждаване на фермера с най-голяма праскова. Димитър Стойков от село Малко Чочовени спечели приза, като след това беше отличен и с награда за най-добра ракия от вкусните плодове. 

Всички гости имаха възможността да опитат сладко от праскови, направено по традиционна рецепта, както и да получат съвети при отглеждане на насажденията. 

„Всяка година организираме Празника на прасковата, за да съберем на едно място производители, преработватели, фирми, които предлагат препарати за растителна защита и научни работници от Института по овощарство в Пловдив. Идеята ни е празникът да обедини съзидателния труд, децата и да съхраним богатото културно наследство на нашия край“, каза кметът на Гавраилово Димитър Андреев.

Сливен е регионът, познат като „Долина на прасковите“, като в него се отглеждат над 14 300 дка плододаващи насаждения с праскови и 500 дка новозасадени площи по данни на Областната дирекция по земеделие. Известен е фактът, че в района са засадени стотици сортове от вкусния плод – разработки на учени от Института по овощарство в Пловдив, които имат доказани вкусови качества и страхотни добиви. 

„Златна праскова“ е най-значимото събитие в летния календар на общината. Гавраилово е столица на Долината на прасковите и се надявам да възвърнем славата си в производството и преработката на плодовете“, посочи от своя страна кметът на Сливен Стефан Радев. Той пожела успешна реколта на производителите.