"Животновъдната наука – предизвикателства и иновации“ е темата на международна конференция, която събра в София аграрни учени от 31 държави. Институтът по животновъдни науки - Костинброд е домакин на форума, в който в рамките на два дни учени от различни страни представят поредица от специализирани доклади. Поздравления за организирането на този важен за животновъдната наука форум получи при откриването на конференцията доц. Мая Игнатова, директор на Института по животновъдни науки в Костинброд.

 

международна конференция по животновъдство

 

„В днешно време е необходимо обединяването на строго специализираните научни изследвания на аграрните учени, за да можем да отговорим на предизвикателствата, които поставят пред нас резките промени в околната среда“, каза в еспозето си доц. Игнатова. На конференцията беше изтъкнато, че по данни на ФАО до средата на 21 век населението на Земята ще се увеличи с повече от 40% спрямо началото на хилядолетието. Което означава, че светът ще трябва да произвежда от 50 до 100% повече храни, които да са по-качествени и по-евтини. Предизвикателството, според доц. Игнатова, е за това производство да бъдат използвани по-малко ресурси с изключително внимание към опазването на околната среда.

 

международна конференция по животновъдство

 

„В съвременното животновъдство се прилагат все по-ефективни системи от гледна точка на продуктивността, но това води до повишаване на емисиите на парникови газове, намаляване на биоразнообразието, замърсяване на водите изтощаване на животните“, подчерта доц. Игнатова. И допълни, че намирането на баланса между тези две страни на животновъдството е най-голямото предизвикателство пред животновъдната наука.

 

Мая Игнатова

 

В Института в Констинброд се отглеждат животни от различни видове и породи, а учени от различните направления на дейност на Института запознаха чуждестранните си колеги с постиженията в селекционната дейност. В рамките на семинара, който продължава и на 1 ноември, ще бъдат представени общо 47 доклада от български и чуждестранни аграрни учени.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!