Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) създаде високотехнологични интерактивни карти, които ще помагат на стопаните лесно да управляват разходите си и да оптимизират ръчния труд и механизираните разходи. Това съобщи за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на асоциацията.
 
 
“Благодарение на технологичните карти всеки един малинопроизводител или ягодопроизводител ще може да изпробва редица варианти, за да заложи една печеливша година за следващия сезон. Все по-често чуваме хората да казват, че цяла година са се блъскали, а в края, като ударя чертата и са на нула или на загуба. Целта на тези технологични карти е да направи процесите предвидими, планирани и контролирани”, каза Петков.

 

Предвидимост

 
Председателят на БАМ-Я е на мнение, че тази иновация ще даде възможност както на производителите, така и на управителите на фирми да направят методика за управление и контрол на всички процеси.
 
Улеснение и предвидимост на процесите обаче не е единствената причина за създаването на тези карти.
 
“За съжаление направихме едно сравнение и имаме огромни различия с технологичните карти, които са предоставени на вниманието на Министерство на земеделието, храните и горите, като една актуална картина за бранша, и нашите реални разходи. Говорим за разминавания между 600 и 800 лева на декар”, каза още Петков.
 

На какъв принцип работят технологичните карти?

 
“Алгоритъмът е съвкупност от операции като механизирани услуги, ръчен труд, торове, препарати, напояване, лихви по кредити, амортизационни изчисления. Това е един стандартен тип технологични карти, адаптиран към конкретните условия на малинопроизводството и ягодопроизводството”, обясни Божидар Петков.