Има изключително  сериозни очаквания и сериозна задача към нашето председателство да придвижи максимално ефективно и бързо диалога, подпомагайки Комисията при предоставянето на първите драфтове, които очакваме да излязат май месец тази година. 
 
Паралелно върви и дискусията по многогодишната финансова рамка. Натискът, който се оказва върху бюджетните съкращения към ОСП. Така че това е един от мотивите мотото на нашата Шеста национална среща да е „Обединени за нашето бъдеще“.  Това каза пред Фермер.БГ изпълнителният директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Таня Дъбнишка. 
Повод за разговора ни е именно станалата традиционна вече Национална среща на земеделските производители в България, организирана от асоциацията. 
 
Тази година тя ще се проведе в дните от 14 до 16 февруари в хотел „Адмирал“, в курортния комплекс „Златни пясъци“. 
 
 
„В АЗПБ сме убедени, че когато дискутираме, заедно, когато се обединим, намираме път един към друг, всеки допринася със своята експертиза, така че мотото е и едно послание към сектора. Надяваме се да продължаваме да сме така отговорни и да работим заедно и занапред, защото самият процес по изкристализиране на рамката, която ще касае нашия сектор след 2020 г. няма да е лек и няма да е кратък“, каза Дъбнишка. 
 
Тя обясни накратко какво са предвидили от АЗПБ като теми по време на срещата. 
„Предвидили сме тема за модернизация за текущия програмен период. Той произтича от приетия регламент „Омнибус“, който засяга всички държави членки от 1 януари 2018 г. Свързан е с хармонизиране и адаптация на националното законодателство, поради което към момента текат множество изменения в наредби, закони и т.н, касаещи както директните плащания, така и ПРСР.  Съответно за двете теми, които касаят ОСП сме поканили и международни гости - Чеслав Шекерски, който е председател на парламентарната комисия по земеделие към Европейския парламент. Също така зам.-директорът на Главна дирекция АГРИ към ЕК – Михаил Димитру.
Двамата ще се включат към дискусията по отношение на бъдещето и прехраната на ЕС след 2020“, обясни изпълнителният директор на АЗПБ.
 
Стартът на срещата и нейното откриване ще бъде направено от министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. 
„Очакваме той да представи на земеделската общност и цялата аудитория какви са приоритетите по време на нашето председателство. От самата комисия пък имаме очакване да започне да открива леко вратата. Имаме множество поставени въпроси към ГД АГРИ, касаещи комюникето на комисар Хоган. Надяваме се да видим малко повече детайли. Разбира се и доколко те са напреднали в работата на писането на драфтовете“, посочи Дъбнишка.  
 
 
На шестата национална среща ще се дискутират теми, отнасящи се за сектора в нашата страна. „Ще получим от страна на ДФЗ актуална информация по договорирането, изплащането и т.н. по мерки 4.1 и 4.2. Отново сме заложили темата със санкциите, които се налагат в периода на одобряването, изпълнението и мониторинга на проектите. Правилата са много стриктни и всеки трябва да е на щрек. Това е много важна тема, за да са устойчиви проектите на фермерите“, каза Дъбнишка. 
 
Директните плащания също ще намерят място в дискусиите. 
„Има здрава логика февруари месец да е избран за тази национална среща – по-малко от месец от старта на кампанията по директните плащания, за да може земеделският бранш да е запознат в детайли с новостите. Очакваме зам.-министър Вергиния Кръстева да представи стратегията, свързана с поземлените отношения. Други две важни и съществени теми за нашия сектор е представянето на проект на нов закон за превенция и борба с климатичните промени. Това е чакано. Също така и виждането на министерството и политиката им по отношение на поливното земеделие“, допълни изпълнителният директор на АЗПБ и подчерта:  
 
 
„Основната цел на тази среща е да е мост между администрацията – хората, които определят политиките и ги изпълняват и от страната на сектора – неправителствените организации, за да можем взаимно да се чуваме, да имаме диалог и ние, бидейки от страната на сектора, да защитим позициите и интересите на сектора, а в същото време като отговорна и активна браншова организация, сме изключително ангажирани и дейни в това да даваме предложения, където виждаме, че има проблеми, да даваме изпреварващо предложение, за да не се създават проблеми.
 
Така че това е и мисията на нашата асоциация. Защитавайки интересите на сектора, да допринасяме за това той да е по-устойчив, да е по-конкурентоспособен и съответно политиката да е по-прозрачна и по-прогнозируема, доколкото може, за самия бизнес, за да може той да се развива в една по-стабилна среда“.