Прогнозата е добивите на грозде за цялата страна да са с до 20% по-ниски от миналата година, с но с по-добро качество, каза земеделският министър Десислава Танева. Нейните думи са в отговор на депутатски въпрос относно проблемите с изкупуването на реколтата от грозде през 2019 г.

Плащат за грозде на зелено?

Ресорният министър определя времето тази година като благосклонно към производителите на грозде. 

„Независимо от нанесените на места поражения от майските бури и градушки и липсата на дъждове в следващите месеци, се очаква добра реколта,“ убедена е Танева.

Много родни лозари обаче се оплакват от внос на грозде, което подбива изкупните цени у нас. Става дума най-вече за Румъния, Македония, Молдова.

„Движението на винено грозде на територията на ЕС не се отчита като внос и не подлежи на митнически контрол. Не се допуска обаче нерегламентирано изкупуване на грозде без заверен от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) сертификат за произход,“ обяснява Десислава Танева.

По нейни данни при проверките не е установено изкупуване от винарските предприятия на винено грозде с произход от Румъния или други европейски държави.

„На пазарите и тържищата също не е установено такова грозде. Не е регистриран и внос от трети страни. Съгласно Закона за виното и спиртните напитки, грозде от трети страни, каквото е Македония или Молдова, не може да бъде преработено в лозаро-винарски продукт или добавено към такива продукти на територията на ЕС, включително и в България,“ припомня земеделският министър.

Остават си опасенията на производителите в някои райони от ниска изкупна цена на гроздето, която не покрива себестойността му.  

Десислава Танева: „Към момента почти в цялата страната гроздето се изкупува на приемливи цени.“

„Изключение правят райони, в които винопроизводителите разполагат с по-големи количества собствена продукция. Голяма част от тях участват по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и създават собствени лозови масиви. Така малките гроздопроизводители нямат възможност да реализират своята продукция или са принудени да я продават на ниска цена,“ заключава Десислава Танева.