Изкупната цена на гроздето на едро варира между 40–50 ст. На дребно е около 50–60 ст. Цените са под себестойност, коментира производителят от Поморие Киряк Ралев за Агенция „Фокус“.

Прогноза: От 20 до 50% по-ниски добиви от грозде в Русенско

Той определя гроздето в неговия регион като добро като количество и качество. Само се надява да няма обилни дъждове, за да не се напука плодът и да не се влоши реколтата.

„Миналата година нямаше дъждове, кампанията премина през сухия период. Тази година силният гроздобер започна малко по-рано от предходните години. Започнахме с белите вина, а сега е време за червените,“ обясни Ралев.

Въпреки по-добрата реколта обаче производителят твърди, че някои негови колеги дотолкова са се отчаяли, че са готови на протести, докато не получат помощ от държавата, както се случва в Гърция и Румъния например.

„Както вървят нещата, много хора тази година ще изоставят лозята си, тъй като няма да могат да спечелят необходимите средства, с които да започнат следващата година. Държавата трябва да погледне по-сериозно на този поминък,“ убеден е Ралев.

За трета поредна година гроздоберът започна по-рано и в Силистренско, пише БТА. С част от лозарите в региона се срещна зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

„Когато земеделските стопани не са обединени, нито имат възможност да преговарят за добра цена, нито имат наличните количества, така че сами да управляват пазара. Една от мерките е създаването на групи и организации на производителите. 

Отделно е възможно едно прелокализиране на пазара. В момента всички стопани очакват винпромите да дойдат да изкупят гроздето. Възможно е да се предприемат и други мерки, да започнат да предлагат по-малки количества на места, където няма такова голямо предлагане, за да вземат по-добра цена“, препоръча Маринов.