Средно имаме 10 или 15 случая, в които земеделски стопани не получават субсидиране, заради причинен пожар. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти на откриването на БАТА АГРО Есен 2016, предаде репортер на Фермер.БГ
 
„И сега нямат право да получават субсидии лица или земеделски стопани, които са причинили пожар. Примерно за изчистване на определено пасище. Средно на година имаме около 10 или 15 такива случая, в които имаме лишаване от субсидия. Не, че са лишавани – правилата са такива, че не могат да получават субсидии“, обясни министърът на земеделието и храните. 
 
Десислава Танева допълни, че след установяване, че след възникване на даден пожар, следва търсене на отговорност, като това е предмет на законодателството, което не е земеделско, по отношение на търсене на отговорността на лицата, които причиняват умишлено или неумишлено пожари, в следствие на което има наистина огромни щети. 
 
„По статистиката за горски пожари, от които понякога се засягат и земеделски площи между 3 и 4 % са пожарите, които са причинени умишлено. Това е разследване, в което ние може да подкрепим с цялата информация, която имаме съответните служби, но няма как ние да го водим. Всички останали пожари, въз основа на които тази година са унищожени 25 хил. дка горски територии са причинени неумишлено от това, че не се спазват елементарни норми за поведение, когато си на полето или в гората при жега и температури от 40 градуса“, заключи министър Танева.