Киноата и саликорнията са две от възможните семена на бъдещето, които дават отговор как ще се справи човечеството с все повечето земи, които стават жертва на екстремни засушавания и засолявания на почвата вследствие на климатичните промени, пише порталът Euronews.

Лабораторно месо замества отглеждането на животни

Киноата идва от Латинска Америка и е наричана от маите "чудотворна". Освен че има нужда от наполовина по-малко вода, отколкото пшеницата и ечемика например, и може да расте върху почви с високо съдържание на соли, тя е и много хранителна.

"Успяхме да въведем успешно киноата в 10 държави, сред които Йемен, Йордания, Египет, Мароко, Тунис", казва д-р Исмахан Елуафи, директор на Международния институт за биосолни земеделски култури (ICBA) в Дубай.

Не само киноата дава подобни впечатляващи резултати. Саликорнията, или т. нар. морска аспержа се развива успешно дори при пустинни условия, а още по-забележително е, че може да бъде напоявана дори само с морска вода. Някои текущи изследвания разглеждат възможностите ѝ за употреба като биогориво.

В ICBA проучват най-издръжливите супер култури и търсят решения, за да помогнат на фермерите, живеещи в най-неблагоприятните условия, да повишат своите добиви.

"Ние сме международна неправителствена организация. Осигуряваме технологии и решения за държавите с най-ниски доходи. Трябва да направим разходите за тях достатъчно ниски, за да могат дребните фермери в бедните страни да си ги позволят", обяснява д-р Елуафи.

Едно от тези решения е симулация на естествена екосистема, включваща земеделски и аквакултури. В нейния цикъл е включена риба, която осигурява протеини, зеленчуци и издръжливи на засоляване растения, които могат да имат различни потребления в бита. Ключово за работата на тази екосистема е да бъдат открити подходящите семена, устойчиви на суша, горещина и по-солени почви. Такива се оказват именно киноата и саликорнията.

"Ние имаме слънце, море и пясък в изобилие. Ако успеем да ги използваме, за да произвеждаме храна, значи имаме решение за света", твърди Мариам Бинт Мохамед Алмхейри, министър на хранителната сигурност на ОАЕ.