Следващият четвъртък на свое заседание Европарламентът ще обсъди развитието на преговорите с Меркосур относно подписването на договор за свободна търговия, съобщава zol.ru, позовавайки се на агенция Télam.

Хоган: За първи път виждам такъв напредък у фермерите


Този договор продължава да среща възражения от страна на някои държави-членки на ЕС. На първо място в частта за последствията за селскостопанското производство в ред европейски страни.

Крайна позиция изразява евродепутатът Софи Монтел, която призовава ЕС да се откаже от каквито и да било преговори с Меркосур, отнасящи се до свободната търговия.

По думите на Монтел 43% от износа на страните в Меркосур се състои от селскостопанската продукция, а аграрното производство на Франция и без това се намира в трудно положение, вследствие на политиката на ЕС. Един такъв договор ще нанесе още сериозни щети.

Нашите фермери няма да могат достойно да се конкурират с латиноамериканските страни, казва Монтел.

Еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган призна, че договорът може да провокира нежелани последствия за част от селскостопанските сектори, но може да бъде от полза за други.



Той допълва, че най-чувствителен в контекста на преговорите с Меркосур е месният отрасъл.

По думите на Хоган този отрасъл не може да бъде изцяло либерализиран, като отстъпки може да се правят само по отношение на определени количествени ограничения.

Търговските преговори между ЕС и Меркосур бяха „възобновени“ миналата година, след официалния им старт преди 16 години. Едно от най-големите препятствия е нежеланието на Европа да понижи субсидиите за селско стопанство.