Малко под 30 хил. лв. е сумата, която ще бъде отпусната за свиневъдите в село Тутраканци, чиито животни бяха унищожени през лятото на 2018 г. заради опасността от Африканска чума по свинете (АЧС). Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов при посещението си край Варна, предаде Агенция „Фокус“.
 
По думите му държавата ще плати обезщетения за 90 умъртвени прасета. Средната сума от 300 лв. на глава е изчислена въз основа на протоколите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните. Предвид са взети още килограмите и пазарната стойност на животните, допълни министърът.
 
В средата на януари свиневъдите от Тутраканци изразиха намерение да съдят Българската агенция по безопасност на храните. Жителите на селото организираха и подписка с искане да бъдат обезщетени за убитите животни, въпреки че не са били регистрирани.
 
Засегнатите стопани потърсиха и помощта на омбудсмана на България – Мая Манолова. Тя, от своя страна, направи писмени препоръки до Министерството на земеделието, посочвайки варианти за осигуряване на необходимите за целта средства.
 
Припомняме, че на 31 август 2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на АЧС в селото. Това беше първото регистрирано огнище на заразата у нас във ферма тип „заден двор“.