По данни на руската Национална месна асоциация (НСА) за момента в Китай са регистрирани около 80 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) в 20 региона из цялата страна. Съгласно информация на Международното епизоотично бюро (МЕБ) в КНР има 71 огнища на болестта в 15 провинции, в автономния район Вътрешна Монголия и в три големи града. На 22 ноември бе съобщено за открит труп на див глиган в провинция Цзилин. Впоследствие бе неофициално обявено, че става дума за заразяване с АЧС. Наличието на разминаване в данните повдига много въпроси, информира Агроинвестор.

Чехия вече е свободна от АЧС

В ред провинции плътността на популацията от диви глигани достига две и повече на квадратен метър, а общото поголовие е в пределите на 1 млн. животни. Това може да се превърне в допълнителен фактор за създаването на ендемична зона, предупреждават руските власти. Ситуацията с разпространението на болестта в Китай е способна не само сериозно да повлияе на световната търговия със свинско месо, но и да коригира плановете на руските инвеститори, убедени са експерти от отрасъла.

АЧС прекъсва търговските потоци

В Китай е съсредоточено над половината от световното производство и потребление на свинско месо. Основно свине се развъждат в малки стопанства, които не се характеризират с високо ниво на биологична защита.

Съвременните свиневъдни комплекси по обем заемат под половината от пазара.

Появата на нови огнища на АЧС, която често е налице в малките ферми в Китай, представлява сериозна заплаха за свиневъдния отрасъл на страната, подчертава Юрий Ковалев, генерален директор на Националния съюз на свиневъдите в Русия.

Ковалев обръща внимание на факта, че цялата картина на болестта не е изяснена и това допълнително усложнява нещата

Проблемът с АЧС в Китай предизвиква все по-голяма загриженост в цял свят, смята експертът Сергей Юшин.

Отчитайки огромното население и почти полумилиардното поголовие от свине, разпръснато из стотици хиляди малки и средни по големина стопанства, китайските власти не са способни да овладеят ситуацията, смята Юшин. Той припомня, че вирусът се пренася на значителни разстояния от първоначалното огнище.Това говори за неефективна система от ограничителни мерки, които Китай е въвела, подчертава Юшин.

Задълбочаването на ситуацията с АЧС в Китай, смятат експертите, може да повлияе на световната търговия със свинско месо.

Болестта се разпространява достатъчно бързо, с проблема вече се сблъскаха страни от Източна Европа и 10 държави от Европейския съюз, пояснява Ковалев.

Юшин на свой ред добавя, че АЧС тази година е стигнала до Белгия.

До нея се намират други големи производители на свинско месо: Германия, Холандия и Франция. Те прилагат координирани усилия, за да избегнат разпространението на вируса, тъй като икономиките им в случай на избухване на огнища ще бъде ощетена сериозно, отбелязва експертът.

Първият случай на АЧС в Китай бе регистриран през август 2018 г. в провинция Ляонин, североизточната част на страната. По всяка вероятност вирусът е пренесен от Европейския съюз.

Между Китай и ЕС е налице активна търговия на хранителни стоки, включително продукция като свинското месо. ЕС е един от водещите износители на свинско месо в света. Китай на свой ред е най-големият вносител.Съгласно октомврийската прогноза на FAS USDA тази година производството на свинско месо в Китай ще превиши 54 млн. тона, а в държавите от ЕС то ще бъде на ниво 24,1 млн. тона. При това КНР ще внесе 1,75 млн. тона свинско месо, а ЕС ще осигури за износ над 3 млн. тона.

Има мнение, че заради проблема с АЧС

Китай ще бъде принуден да увеличи вноса на свинско месо.

Ако в момента страната купува около 2 млн. тона месо, то в близко бъдеще обемът може още повече да се увеличи, което ще създаде прозорец за износителите, разсъждава Ковалев.

В същото време числото на доставчиците на свинско месо в Китай е ограничено. На първо място това е свързано с факта, че страната подхожда консервативно към страните, където има случаи на АЧС. КНР спря доставките от Белгия, Молдова и България с основанието, че там върлува болестта.По този начин кръгът на потенциалните доставчици се свива. Ако в този списък попадне и Германия, той ще стане още по-кратък, пояснява Ковалев.

Освен това експертът обръща внимание на друг фактор – търговската война между Китай и САЩ. Те заемат второ място след ЕС по износ на свинско месо.

В началото китайците въведоха за Щатите мито 25% върху доставката на свинско месо, а след това – 60%. По този начин изключиха още един сериозен доставчик. Така останаха само Бразилия и Канада, казва Ковалев. Според него тези обстоятелства може да провокират сериозен ръст на световните цени на свинското месо.

Юшин на свой ред казва, че ако ситуацията в Китай се развие по негативен сценарий,

глобалният пазар на свинско месо го очакват сериозни промени.

Китай произвежда и потребявала половината от световния обем от свинско месо. Жителите на тази страна, изплашени от вируса, макар той да не представлява заплаха за здравето на човека, може да предпочетат други видове месо – риба и птици, не изключва експертът.

Не е изключено повишаване на вноса на свинско месо от други страни, но и тогава има сериозни ограничения.

Основните доставчици на Китай – Бразилия, Канада и САЩ, казва Юшин, може да не разполагат с достатъчно продукция за покриване на потребностите на китайците. Няма и 100% защита на САЩ и Китай от разнасяне на вируса на тяхна територия.

Китайците активно пътешестват из тези страни и, макар да има строги правила за внос на животинска продукция, няма никаква гаранция, че някой турист няма да пресече границата с вируса, казва Юшин.

Ако АЧС бъде засечена на територията на Канада и САЩ,

свинското месо може рязко да поскъпне. Ще бъдат нарушени търговски потоци и естественият ход на търговията. Ще бъдат необходими и допълнителни инвестиции за профилактични мерки.