Институциите не са готови да прилагат новите правила за директните плащания. Това коментира Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации.

 

Като една от причините за това Боянова посочва липсата на софтуер за регистриране на правно основание за ползване на земя: Има промени в закона за подпомагане на земеделските производители, спроед които следващата година, за да отида да очертая през март площите, които работя, трябва предварително да съм регистрирала правно основание за ползване чрез специален софтуеър в Министерство на земеделието. И ето първата спънка – нямаме такъв софтуеър. Следователно аз не мога да отида да се регистрирам, дори да имам правно основание. А това е условие за допустимост, за да получа субсидията, коментира Боянова. Според нея решаването на този казус е топ приоритет, по който трябва да се работи в сектора.


На второ място земеделските производители нямат яснота относно зелените плащания. Има въпроси, които остават неясни, защото не е изготвена нормативната уредба. Тепърва се пишат наредбите за зелено плащане. Миналата седмица беше пуснат Закона за подпомагане на земеделските производители като проект, засега няма обсъждане и тепърва ще правим наредбите по директните плащания.

 

"Ние не сме готови нито като нормативна уредба, нито като администрация – софтуери, разяснения и каквото още е необходимо, и като добавим към това, че хората досега бяха на полето и не можеха да се занимават с нищо друго... според мен рискът за провал на кампания Директни плащания е много виден", коментира Боянова.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!