Необичайна буря се развихри в 5 часа сутринта на 26 октомври над Добричка област. Замереното количество на валежите е до 38 л/кв. м, а в някои землища се изсипа градушка с големина на зърната около 1,5-2 см.

На кръстопът: Ще има ли пари за земеделска техника?

„Това е типична лятна буря, необичайна за това време на годината, особено за Димитровден”, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, и допълни: „Поражения по полетата няма, нищо фатално няма засега въпреки големината на ледените бучки”. 

Градушката е поразила най-вече Добрич, околните села и няколко от осемте добруджански общини. За кратко време падат валежи от 4-7 до 38 л/кв. м. Пороите са причинили наноси от нивите по 4-класната пътна мрежа и пътищата между някои села са труднопроходими. В самите градове са наводнени улици, ниски части, домове и мазета. 

По-сериозен проблем за земеделските стопани се оказва не пороят и градушката, а масовото нападение на житни мухи в ранните полета с пшеница, подчерта Радостина Жекова. Топлото време и високите температури до момента са провокирали появата на неприятеля. 

„Валежите в ранните часове на деня се оказват „добре дошли” за нас”, каза още Жекова. Засушаването през септември и октомври е сериозно в Добруджа и „отложи” старта на есенната кампания. В следващите дни производителите ще могат да продължат със сеитбата на пшеница. 

По стара българска традиция Димитровден бележи края на една стопанска година и началото на новата.