Притесненията на стопаните за зимуващите култури тези дни са сериозни. 
 
 
Температурите тази нощ паднаха до минус 20 градуса в Кнежа, а в цялата страна има обявен „жълт“ код за опасни студове. Как минусовите температура се отразяват на посевите обаче? 
Според проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево посевите в Добруджа са в покой  и студът не им се отразява. 
 
По думите му температурата на въздуха не съответства и на температурата в почвата, тя е по-висока с няколко градуса и на този етап е минус 6 - минус 7 градуса. 
 
Според проф. Киряков, цитиран от dobrudjabg.com, няма опасност за посевите, особено за тези, които добре са се зазимили и са влезли във фаза братене. 
 
„Има земеделски стопани, които се оплакват, че посевите им не са поникнали, но никой от тях не е разровил почвата, за да  види дали има кълнове. Ако кълни  и не е поникнала, също няма опасност“, казва ученият. 
 
Студът е по-опасен за посевите, които не са братили и са на първи-втори лист. Добре е да падне още сняг да не се стопли рязко  и да няма вятър, посочва проф. Киряков като добавя, че като цяло сортовете разпространени в България са студоустойчиви. 
 
„Тези семена1 които произвежда института в Генерал Тошево, издържат до минус 18 градуса. Препоръките от ЕС и на проф. Киряков съвпадат за сроковете на торене. Не бива да се тори по-рано от 15 февруари. Най-добре е третирането да става в края на февруари, началото на март.