- Г-н Prissnitz, съвсем скоро завършихте първия си проект с фирма Агритоп. Как бихте оценили съвместната си работа?
- Агритоп е много професионална компания. Дори бих я сравнил с фирми от западноевропейските страни, защото всеки от екипа има своите задължения и се придържа към тях. Надявам се да реализираме още повече проекти с тях, защото те определено са надежден партньор, както за нас, така и за българските животновъди. Агритоп е фирма, която е достатъчно дълго на пазара. Това изгражда доверие във фермите. Бих казал, че компанията е изключително функционална, а екипът е изграден единствено от специалисти. Досега не намерихме друга компания, толкова добре развита, както Агритоп. Очаквам успешно сътрудничество с тях, което ще бъде от полза най-вече за клиентите на Агритоп, които ще се възползват от дългия и дълбок опит и познания на двете компании.
 
 
- Разкажете ни повече за системата Strohmatic.
- Системата за разпръскване на слама в легловите зони на животните Strohmatic е подходяща за крави, кози, овце, коне и прасета. Системата предоставя свежа, чиста и суха слама за постеля на животните. Използвайки Strohmatic, фермерите могат да спестят до 70% от сламата, като средно системата спестява 50%. Освен това тя помага за пестенето на работна ръка и драстично намалява разхода на ел. енергия. А крайният резултат е отглеждането на по-здрави и перспективни животни. Системата е почти напълно автоматизирана, като фермерът трябва да постави балата в машината и да натисне бутона "Старт".
 
Сами разбирате това какъв голям икономически фактор е. Освен това системата е предварително изчислена, съобразена с всички останали консумативи и технологични решения във фермата, така че улавя прахта, благодарение на  обезпрашителния модул при раздробяване на сламата и животните, и хората не вдишват от фините прахови частици. Философията ни е, че здравето на животните облагодетелства земеделските производители, затова и се грижим за тяхното благосъстояние. 
 
Системата Strohmatic може да се използва за всички животни, при които се използва слама за постеля или храна. Транспортирането на суровината, благодарение на системата, също се улеснява. 
 
 
- Това е първата подобна система в България. За австрийските животновъди обаче не е нещо ново. Разкажете ни за опита си и историята на продукта.
- Първата система заработи през 2003 година. Strohmatic вече е позната в цял свят и вече имаме много внедрени в Централна и Западна Европа, където свиневъдните и говедовъдните стопанства вече са достигнали много високо ниво на механизация. Френските земеделски производители се доверяват изцяло на системата, австрийските фермери също. Вече имаме внедрена и в Източна Европа. Благодарение на Агритоп, дойде ред и на България.
 
Днес фермерите трябва да знаят, че е нужно първо да инвестират, за да получат ефективност след това. Strohmatic е добре позната система в цял свят, а Schauer е световен лидер на пазара за електронни системи за хранене. Те са перфектни за страни, където работната ръка в земеделието постоянно намалява и дори изчезва. Такава е Австрия на първо място, Германия, а също и страните от Западна Европа. Пазарът показва, че и в Източна Европа работната ръка в овцевъдните ферми, например става все по-трудна за намиране. Вече имаме внедрени  системи в Сърбия, Хърватия и България.
 
 
Към момента проучваме ситуацията на пазара в България и Румъния. На АГРА 2019 в Пловдив, Агритоп спечели награда за внедряване на иновации в животновъдните ферми, благодарение на нашата система.
 
Освен това искаме да запознаем фермерите с още една наша система – Spotmix. Нейното най-голямо предимство е, че прави процеса на хранене на животните абсолютно автоматичен. За администрирането на системата е нужен само един човек. Тук идва и въпроса от страна на фермерите, а именно: 
„Защо да инвестирам в система за хранене, като мога да нарма 5 души, които да работят във фермата ми?“
 
Отговорът е, че на първо място трябва да помислите  и да изчислите в цифри колко ще струват грешките, които тези 5 души могат да направят във фермата ви. Често тази сума е много повече от цената на нашата система. . 
 
- Кои други системи от Schauer смятате, че ще бъдат интересни и подходящи за българския пазар?
- В България вече внедрихме първата електронна система за хранане на свине. Системата се използва от 2012 г. в района на Русе. Разбира се, фермата е много доволна от електронното решение, което им помага всекидневно в работата. Системата, която е от общо около 70 станции, доставя храна на големи групи с до 80 свине. Станцията е изработена от неръждаема стомана, което я прави здрава и издръжлива.
 
 
- Често наблягате на работната ръка като фактор в стопанствата на земеделците. Смятате ли, че това е най-големият проблем, с който трябва да се справят фермерите?
- Според мен най-големият проблем, пред който са изправени фермерите, е необходимостта от увеличаване на производителността в стопанствата им. Към момента много малко стопанства в овцевъдството и козевъдството са механизирани. 
 
[news]
Ясно е, че земеделските стопани могат подобрят производителността си, като внедрят повече инструменти в своите стопанства. Тогава обаче идва друг проблем - как земеделските производители могат да използват съответната машина? Образованието е много важно и трябва да знаете как най-добре да използвате различните инструменти – например, нашата система за хранене. Ако просто поставяте средни стойности, със средно количество за всяко животно, системата ще работи, но няма да увеличи ефективността във фермата. Ако познавате обаче физиология на животните си, наясно сте с ежедневните дажби за различните видове, ще знаете от кои хранителни съставки те се нуждаят. И накрая, ако се съобразявате с това, едва тогава ще имате по-висока производителност, ще спестявате повече, ще имате здрави животни и в крайна сметка - по-голяма печалба. Това е голям проблем в страните от Източна Европа, защото не се залага много на образованието. Те пропускат превръщането на теорията в практика.
 
- В портфолиото на фирмата Schauer има и една интересна система за хранене на риби.
- Да, така е, това е нашият Spotmix. Идеята за тази система дойде от свиневъдство. Редица свинекомплекси вече я прилагат. Но също така, тя е подходяща за хранене на риби. Това е перфектната и точна алтернатива на отнемащите време и трудоемки вендинг машини или пък на ръчното хранене. Централната система за захранване разпределя точните порции храна към отделните пунктове за захранване, дори в най-отдалечените ниши – до 800 м. Най-отдалечени места за хранене са снабдени с прегради или със странични разпределители в краищата, за да може храната да е равномерно разнесена. Благодарение на системата се постига равномерно разпределяне на храната навсякъде. По този начин загубите се намаляват значително.
 
Със системата Sportmix искаме да покажем колко лесно може да се достигне до здравословното и пълноценно хранене на рибите. Ключът е в малката порция, която дава възможност на рибите да изядат всичко, без това да коства пари на стопани.