Нигерия е най-големият производител на домати в Африка. Годишно реколтата възлиза на 1,8 млн. метрични тона, основно произвеждани в северната част на страната, съобщава dw.com. 

Кои български плодове и зеленчуци са в отстъпление?

Фермерите, отглеждащи домати в щата Кацина, са недоволни от отсъствието на технология за консервация на продукцията. Поради това се налага да я сушат под лъчите на горещото слънце. 

Правим това всеки път, когато се сблъскваме с липсата на купувачи. Ако не можем да съхраняваме доматите, те бързо се развалят. Ако ги сушим, срокът на годност се удължава от една до две години, казва Идрис Гарба, фермер, който отглежда домати в село Коками, щата Кацина. 

Сушенето на слънце се изразява в това, че фермерите разполагат доматите на голата земя. Там те стоят 8 дни, като земеделците се въоръжават с палки, за да гонят животните. 

При този начин на сушене нигерийските домати не са третирани с продукти за защита на вятър, дъжд или гладен добитък, което води до загуба на част от реколтата. 

Когато започнали дъждовете, Дахиру Мохамед загубил около 450 кошници с домати. 

Не смятахме, че ще завали дъжд. Сложихме доматите на земята, а силният дъжд ги унищожи. Реколтата бе загубена, споделя той пред журналисти от Дойче Веле. 

За 50-годишният Салису Джибрин дъждът не е единственият проблем.

Длъжен съм да се боря с животните, които идват, за да изядат доматите ми. Въпреки възрастта си, се налага да бягам след козите и кравите с палка. Продажбата на сушени домати е моят начин да се препитавам, споделя той. 

Фермерът Идрис Умар плаща на младежи около 30 000 нигерийски найра (83,3 долара), за да изсушат 300 кошници домати. Той казва, че ако е разполагал с алтернативен начин за запазване на продукцията, би вложил посочената сума за разрастване на фермата. 

Докато производителите на домати са недоволни от настоящата ситуация, други – като 35-годишния Малам Абдулахи, не съжалява изобщо. 

Сушенето на домати на слънце е основният източник на доходи за Малам. 

В добри дни нарязвам 5 кошници домати или повече. Връщам се у дома с около 750 найра, казва Абдулахи. 


При годишен обем на производството от 1,8 млн. метрични тона домати Нигерия изостава от вътрешното търсене с 2,4 млн. метрични тона на година. Някои частни компании започнаха да градят заводи за преработка на доматите. Те все още обаче не са оказали реално влияние върху местния пазар. 

Якубу Аба Абдулах е съветник на губернатора на щата Кацин. Той е експерт по земеделските въпроси. Казва, че правителството взема мерки за модернизиране на сектора. Какви са те? 

Предоставили сме на фермерите по няколко пластмасови каси, които заменят кошниците за зеленчуци. Преимуществото от тази стъпка е, че пластмасовите каси с отговори осигуряват вентилация от всички страни. Така доматите остават свежи за по-дълъг период от време. Освен това се намалява количеството на развалените домати, уточнява експертът.  

В момента тече строителството на голям завод за преработка на домати в Коками. Той ще бъде готов в края на годината. Местните фермери са скептично настроени. Те казват, че са чули много обещания от този род, но всички те са били безрезултатни.