Още с обнародването си, Наредба 3, регламентираща директните плащания, се превърна в ябълката на раздора в родното животновъдство. Днес тя отново е причината фермери от цялата страна да протестират. Фермер.БГ се срещна с животновъди от Врачанско и Плевенско. 
 
 
„Въпросът с доказването на млякото е най-болният за малките и средните животновъди. Фактурите за доказва на млякото трябва да се издават от фермерите, но как да се издаде документ на човек, който не иска да го вземе и подпише? С това изпълнение на Наредба 3 ще увеличим безработицата, много хора ще се откажат и вече започнаха да продават животните си, включително и аз“каза Габриел Димитров от село Попица.
 
Според него проблем е прекратяването на договорите от страна на мандрите по средата на годината.
 
„Искаме ред и да не сме в сивия сектор.  Прогнозирам, че следващата година ще има увеличение на фермите с до 10 животни, защото те са необвързани с производството и при тях няма доказване на млякото“, категоричен е Димитров.
 
Само в село Попица фермерите са около 10, които не са получили никакви субсидии или са орязани по схемите за директни плащания.
 
„Аз имам 22 крави, а получих субсидия само за 1 от тях. Това се случи заради недоказано мляко, но и как да стане? Имам договор с мандра, предал съм 38 тона мляко, но не ми е издадена нито бележка, нито фактура. Управляващите не излязоха с ясни и точни правила към нас. Никой не ни каза, че ще трябва да издаваме фактури на мандрите, дори в областната дирекция на ДФЗ не знаеха какви документи са нужни. Литрите за доказване не са много, но самите мандри не искат да изпълнят задълженията си. Друг въпрос е, че не се знае догодина какви ще са изискванията“, каза Давид Шибилев.
 
[news]
Търсенето на алтернатива също не е вариант, според фермерите.
 
„Първо си предавах млякото на една мандра, тя не ми го изплати. После отидох при друга мандра, тя пък не искаше да ми подпише договора и това, което трябваше да се докаже с фактури, нямаше как да стане. Говоря за млякото през април, май, юни и юли – около 50 тона. Аз взех субсидия единствено за останалите 54 тона, т.е не получих плащане за около 16-17 крави. Ние сме ограбени“, каза от своя страна Русан Наков от Кнежа.
 
Животновъдите предлагат връщане на принципа „плащане на глава“.
 
„Не можем да си изхранваме животните и сме принудени да ги махнем. Според мен най-справедливо е да се плаща на глава, а не за доказано производство“, смята Георги Карамелски от село Габиче.
 
Йордан Малджански също коментира темата.
 
„В България има дефицит на млякото. Производството е паднало с 500 000 тона и ние внасяме. В Европа има свръхпроизводство. Когато има дефицит - цената трябва да расте, а при нас тя пада. Това отказа животновъдите“.
 
В момента Наредба 3 се обжалва във Върховния административен съд (ВАС) в частта си за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол. Междувременно нова проектонаредба е подложена на обществено обсъждане, което ще се провежда до 11 февруари. Новият текст не предлага отпадане на задължението на фермерите да предоставят документи за реализация, въпреки това се цели улеснение, като се премахва задължението на ДФЗ-РА да проверява в съответните регистри наличието на обстоятелства, свързани с контрола на пазара на мляко.
 
На 21 декември земеделци от различни краища на страната се събраха за първи път, заради неполучени субсидии по схемите за обвързана подкрепа. Те протестираха пред ресорното министерство. Тогава съветникът в агроведомството по животновъдните въпроси Бойко Синапов предложи на недоволните фермери да входират заявление, с което си гарантират, че проблемът им ще бъде разгледан. На 11 януари Синапов коментира за Фермер.БГ, че министерството все още разглежда молбите на животновъдите и там, където те са в правото си, субсидиите ще бъдат изплатени. Днес фермери отново се събират, този път пред сградата на министерския съвет в 14 часа, за да представят исканията си.