Средно по 15 лв. се дават за косене на декар с дискова косачка, коментират производители.

Какво ни казахте: Фермерите си искат субсидиите в срок

Животновъд от Ловешко уточнява, че цената варира в диапазона между 5 и 15 лв., като се определя от няколко „маловажни“ въпроса: колко декара; люцерна или ливада; колко камъни и дървета има на декар; колко е наклонен баирът; какво е разстоянието до ливадата. Той дава за пример, че минималната цена от 5 лв./дка е за над хиляда декара с люцерна.

Негов колега взима по 15 лв./дка, но ако става дума само за един декар, цената расте до 20 лв./дка.

Трети иронично коментира, че при 3,20-3,40 лв./л на бензина за 15 лв. на декар ще коси само виртуално, а друг добавя, че за косене на двор не се хваща за по-малко от 30 до 50 лв./дка.

Разбира се, не липсват и коментари, че в тази суша няма какво да се коси. Много животновъди вече подхранват стадата с балите за зимата. Това се случи и миналата година, когато още наесен фуражите започнаха да поскъпват и стопани да намаляват бройките.

През март дойде надежда, че Министерството на финансите ще отпусне помощ, с която да компенсира скъпите фуражи. С настъпването на пролетта животните излязоха на паша и вече нямаше смисъл.

Но колелото се върти, отново идва есен, а стопаните все още чакат извънредната помощ, с която ще могат да запълнят липсите за студените месеци.